Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Kikhernepurilainen, punajuuriaioli ja haaleaa perunasalaattia
Purilaispihvi kikherneistä:
- 400 g keitettyjä kikherneitä
- 150 g rusinoita
- 80 g punasipulia
- 1 tl oliiviöljyä
- 300 g perunajauhoja
- 300 g keitettyä perunaa
- 3 kananmunaa
- 4 valkosipulinkynttä puristettuna
- 30 g persiljanlehtiä silppuna
- 0,5 tl tuorepuristettua sitruunamehua
- 15 g sambal oelekia
- 1 tl suolaa
- ruokaöljyä
Punajuuriaioli:
- 1 keltuainen
- 3 valkosipulinkynttä puristettuna
- 2 tl ranskalaista sinappia
- 25 g punajuurilohkoja - Felix
- 2 tl rypsiöljyä
- 1 g suolaa
- 1 tl tuorepuristettua sitruunamehua
Haalea perunasalaatti:
- 1,3 kg kuorittua perunaa
- 60 g tomaatteja
- 150 g kurkkua
- 70 g punasipulia
- 35 g Romaine-salaattia
- 1,5 tl juoksevaa hunajaa
- 1,5 cl punaviinietikkaa
- 3,5 cl ruokaöljyä
- 15 g silputtuja persiljanlehtiä
- suolaa, rouhittua mustapippuria
Ohraleipä:
- 1 kananmuna
- 1 dl kevytmaitoa
- 35 g tuorehiivaa
- 200 g luonnonjogurttia
- 1 tl oliiviöljyä
- 350 g vehnäjauhoja - Kungsörnen
- 100 g keitettyjä ohrasuurimoita Kurt Weid - Kungsörnen
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl juoksevaa hunajaa
1. Kikhernepurilainen: Soseuta puolet keitetyistä kikherneistä, rusinat ja punasipuli nopeasti oliiviöljyn kanssa tehosekoittimessa niin, että massa jää melko karkeaksi. Lisää loput kikherneistä, perunajauhot, raastetut keitetyt perunat, munat, valkosipuli, persilja ja sitruunamehu. Perunajauhojen määrä määräytyy sen mukaan, paljonko nestettä kasviksissa on. Lisää sambal ja suola. Muotoile pihveiksi ja paista öljyssä.
2. Punajuuriaioli: Sekoita munankeltuainen, valkosipulisilppu, dijonsinappi ja keitetyt punajuuret. Soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää öljyä tipoittain kunnes seos on hyvä. Lisää suolaa ja sitruunamehua maun mukaan.
3. Haalea perunasalaatti: Leikkaa perunat lohkoiksi ja paahda ne 180º C uunissa. Viipaloi tomaatti, leikkaa kurkku "timanteiksi", suikaloi punasipuli ja revi Romaine-salaatti sopivan kokoiseksi. Sekoita hunaja, viinietikka persiljasilppu ja öljy kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun perunat ovat valmiit, niihin sekoitetaan vihannekset ja kastike.
4. Ohraleipä: Vatkaa munat ja maito ja liuota hiiva seokseen. Lisää jogurtti (jätä tilkka voiteluun) ja oliiviöljy. Sekoita vehnäjauhot ja keitetty ohra joukkoon (jätä pieni määrä jyviä leivän koristeeksi). Lisää suola ja hunaja. Muotoile pyöreitä, litteitä pullia ja voitele jogurtilla. Lisää ohranjyviä. Kohota. Paista uunissa 220º n. 12 min.
Ravintoarvot/annos:
Ainesosa | Määrä | Yksikkö |
---|---|---|
Energiaa (kJ) | 3005,44 | kJ |
Energiaa (kcal) | 716,29 | kcal |
Rasvaa | 26,14 | g |
Hiilihydraatteja | 105,98 | g |
Proteiinia | 13,82 | g |
Kuitua | 4,14 | g |
Natriumia | 377,26 | mg |
Tyydytettyjä rasvahappoja | 3 | g |
Monotyydyttämättömiä rasvahappoja | 13,17 | g |
Monityydyttymättömiä rasvahappoja | 5,41 | g |
joista sokereita | 0 | g |
Suolaa | 0,01 | g |
Vettä | 86,74 | g |
Rasvaliukoisia vitamiineja | 0 | |
D-vitamiinia | 0,98 | µg |
E-vitamiinia | 1,06 | mg |
K-vitamiinia | 0,07 | µg |
Vesiliukoisia vitamiineja | 0 | |
Tiamiinia (B1) | 0,12 | mg |
Riboflaviinia (B2) | 0,14 | mg |
C-vitamiinia | 15,46 | mg |
Niasiinia (B3) | 1,67 | mg |
Mineraaleja | 0 | |
Fosforia | 106,65 | mg |
Jodia | 0,07 | µg |
Rautaa | 1,98 | mg |
Kalsiumia | 102,8 | mg |
Kaliumia | 362,14 | mg |
Magnesiumia | 23,17 | mg |
Seleeniä | 1,73 | µg |
Sinkkiä | 0,85 | mg |
A-vitamiinia | 12,75 | µg |