Allergia ja yliherkkyys

Mahdollisesti yliherkkyysreaktioita aiheuttavista ainesosista on laadittu EU:n yhteinen luettelo. Ajantasainen luettelo on nähtävissä Elintarviketurvallisuusviraston verkkosivustolla (www.evira.fi). Jos elintarvike sisältää kyseisiä ainseosia tai se on valmistettu niistä, asiasta on ilmoitettava selvästi elintarvikkeen pakkauksessa.

Suurin osa ruoka-aineallergioista johtuu tavallisten ruoka-aineiden proteiineista. Allergiaa aiheuttavia proteiineja on mm. maidossa, kananmunassa, kalassa, äyriäisissä, palkokasveissa (esim. maapähkinöissä, soijapavuissa ja herneissä), pähkinöissä (esim. hassel- ja saksanpähkinöissä sekä manteleissa), siemenissä (esim. seesamin-, auringonkukan-, unikon- ja sinapinsiemenissä) ja viljassa.

Meidän tuoteoppaassa on tuotekohtainen allergeeniluettelo, josta käyvät ilmi yleisimmät tuotteen sisältämät allergeenit. Tuotekuvauksen yhteydessä olevat merkinnät helpottavat yliherkkyyttä aiheuttavien aineosien tarkkailua. Tuotteen sisältämät allergeenit on myös lihavoitu ainesosaluettelossa.

Allergisen henkilön on hyvä lukea jokaisen elintarvikkeen aineosaluettelo huolellisesti. Tämä koskee myös ennestään tuttuja tuotteita, sillä niiden koostumukseen on voitu tehdä muutoksia.

Erittäin allergisten henkilöiden tulee noudattaa varovaisuutta kaikkien useista aineksista valmistettujen elintarvikkeiden kanssa.

Tuote voi sisältää pieniä määriä siihen kuulumattomia, muiden elintarvikkeiden valmistuksessa käytettyjä aineosia.

”Selkeät merkinnät kaikissa tuotteissa”

Taulukko suurenee klikkaamalla sitä